18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc bez babki? To jak Boże Narodzenie bez ryby

Weronika Chilmon
Zdj. ilustr.
Zdj. ilustr. Katarzyna Markusz
Zaskocz bliskich drożdżową babą na Wielkanoc. To naprawdę nie jest trudne. Czekamy też na Twoje wypróbowane przepisy wielkanocne. Chętnie je opublikujemy. Przyślij na adres: [email protected]

Przygotuj:

700 g mąki,
60 g świeżych drożdży,
1 i 1/3 szklanki cukru (około 180 g),
100 g roztopionego masła,
6 żółtek,
0,5 litra letniego mleka,
0,5 łyżeczki soli,
200 g rodzynek,
150-200 g skórki pomarańczowej,
Można dodać parę kropel cytrynowego aromatu, ale ja nigdy nie dodaję.

Do połowy letniego mleka wsyp połowę ilości cukru, wkrusz drożdże. Wymieszaj i odstawi do wyrośnięcia. Do dużej misy wsyp przesianą mąkę, dodaj rozczyn, resztę cukru, mleko, żółtka, sól oraz bakalie.

Wymieszaj, aż ciasto będzie odchodziło od rąk, wtedy dodaj letnie roztopione masło, ponownie wymieszaj. Odstawi w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po czym lekko wymieszaj i włóż do wysmarowanej tłuszczem formy (3 litrowej z kominkiem).

Odstawi ponownie, aż ciasto powiększy się do wysokości 3/4 formy. Piecz około 40-45 minut w temperaturze 175 stopni. Sprawdź na końcu, czy patyczek włożony do ciasta jest suchy, tj. czy ciasto jest dobrze upieczone.

Więcej w serwisie Wiadomości24.pl

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lubuskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto