W skrócie
Przepisy na kruszony często spotykałam w czasopismach i książkach kulinarnych w połowie lat 90. XX wieku. Na zdjęciach prezentowano je w eleganckich kieliszkach, których ranty zdobiono cukrem. Jako kontrastujący akcent kolorystyczny często układano obok plasterek cytryny, pomarańczy lub wstążkę ze skórki cytrynowej. Kruszony zrobione z pomarańczy, brzoskwiń w puszce lub ananasa podawano przez cały rok. W lecie zachęcano do korzystania ze świeżych owoców np.: moreli, malin, truskawek lub czerwonych porzeczek. Przed podaniem radzę schłodzić kruszon w lodówce i dodać do niego kilka kostek lodu. Jeśli planujesz podać go na imprezę wśród koleżanek, to wygląd kostek lodu możesz udekorować listkami kwiatów jadalnych lub ziół.
Kruszon – przepis na chłodzący napój z truskawkami
Liczba porcji: dla 10-15 osób.
Czas przygotowania: 10 minut + chłodzenie w lodówce (minimum 1 godzina).
Stopień trudności: prosty.
Składniki:
- 300 g truskawek bez szypułek,
- 2 l kompotu truskawkowego,
- 500 ml półsłodkiego wermutu,
- 1 l półsłodkiego białego wina,
- 0,5 l gazowanej wody, mineralnej,
- 7 kostek lodu,
- 8 listków mięty do podania.
Może cię także zainteresować:
Jak zrobić kruszon z truskawkami?
Sposób przygotowania:
- Na początku truskawki umyj, odsącz z wody i usuń szypułki.
- Umyte owoce włóż do dzbanka lub szklanej wazy.
- Wlej kompot truskawkowy wraz z wermutem i białym winem.
- Kruszon wstaw do lodówki, aby się przegryzł.
- Przed podaniem wlej schłodzoną gazowaną wodę mineralną i dodaj kostki lodu.
- Listki mięty umyj i posiekaj.
- Zioła dodaj do kruszonu i podawaj gościom na stół.
- Jeśli kruszon jest w wazie, nie zapomnij podać do niej chochelki do nalewania napoju.
Sposób podania kruszonu
Klasyczny kruszon możesz podawać w kieliszkach jak do margarity. Smukła nóżka i szeroka czasza kieliszka świetnie sprawdzi się do owocowego drinka. W łatwy sposób można wyłowić owoce. Podobne do nich są także kieliszki „szampanki”, które ładnie zaprezentują dekoracje takie jak skórka pomarańczowa i listki melisy.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?