Przesąd mówi, że osoba, która nie zje w tłusty czwartek ani jednego pączka, nie zazna w ciągu roku szczęścia. Ilość spożywanych corocznie tego dnia wypieków wskazuje na to, że Polacy poważnie podchodzą do porzekadła. Zajadamy się m.in. pączkami, faworkami, które w zależności od regionu określane są chrustem bądź chruścikami. Niegdyś jadano tłuste potrawy mięsne (słoninę, boczek), takie dania popijano alkoholem (głównie wódką).
Maciej Kuroń zdradzał, że w tłusty czwartek bardziej niż pączki smakuje mu golonka.
A może lepiej usmażyć pączki samemu? Podobno to nie jest trudne. Prezentuję dwa przepisy na kaloryczne pączusie i jeden na słodkie faworki autorstwa Katarzyny Karaś. Trzeba tylko trochę chęci i... no właśnie, czasu.
Gdzie zatem warto udać się w Nowej Soli po pączki? Do Urbańskiego, Rozynka, Górnego, Pieśniakiewicza...? Czekamy na Wasze głosy.
........................................................
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Najświeższe wiadomości z Lubuskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Burze nad całą Polską
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?