Wojewódzki finał konkursu Bitwa Regionów zorganizowano w szkole rolniczej w Bobowicku. Organizatorem konkursu jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy udziale Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego oraz Powiatowych Zespołów Doradztwa Rolniczego. Konkurs podzielony jest na kilka etapów. W finale wojewódzkim zmierzyło się ze sobą pięć najlepszych kół wiejskich z województwa lubuskiego. Uczestnicy rywalizowali o to, kto przyrządzi najlepszą potrawę.
Potrawy, że aż palce lizać!
Podczas spotkania reprezentacje z różnych miejscowości mierzyły się w przygotowaniu charakterystycznych dla regionu potraw, które tworzą według własnych przepisów z lokalnych produktów. Miano najsmaczniejszej potrawy otrzymały gołąbki postne przygotowane przez KGW Bystra Woda Brzeźnicka. W nagrodę koło to będzie reprezentować nasze województw na finale konkursu. Drugie miejsce zajęła kiszka kargowska przygotowana przez KGW Kargowa, a na trzeciej pozycji znalazły się racuchy z sosem cynamonowo - jabłkowym przygotowane przez KGW Żelechów. Sobotnie wydarzenie uatrakcyjnił uczestnikom i zaproszonym gościom zespół Nietoperzanie z Nietoperka.
Pięknie wpisujecie się w tę polską tradycję wiejską, polską wieś i organizację tego wszystkiego, co dzisiaj jest bardzo potrzebne, niezbędne w tym współczesnym świecie: budowanie wspólnoty, tworzenie rzeczy, które mają wpływać na rozwój środowisk, wsi i Waszych społeczności lokalnych - mówił podczas konkursu wojewoda lubuski Władysław Dajczak.
Herbata z płatków dzikiej róży
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?