Piwo się warzy, a nie produkuje
Misją festiwalu jest edukacja, zwłaszcza w zakresie dobrego piwa, aby jak największa rzesza odwiedzających rozpoczęła swoją przygodę z kraftem (czyli piwem rzemieślniczym, nieprzemysłowym). To odróżnia te piwa od produkowanych masowo i szybko przez koncerny i kompanie piwowarskie.
ZOBACZ WIĘCEJ ZDJĘĆ:
Nie tylko trunki
Dodatkowego kolorytu festiwalowi nadaje obecność food-trucków, a w nich różne przysmaki. W tym roku można było kupić np. obwarzanki prosto z Krakowa, sery typu oscypek na przegryzkę, specjały z Portugalii, tradycyjne hamburgery, frytki, ale także i specjały kuchni żydowskiej. Było w czym wybierać.
Ogromne zainteresowanie
Festiwal zgromadził tłumy. W połączeniu z licznymi atrakcjami i bogatą ofertą kulturalną oraz gastronomiczną, wydarzenie jest lokalną atrakcją. Pierwszy Lotny Festiwal Piwa zorganizowany był w Legnicy w 2017 roku i cieszył się ogromnym zainteresowaniem oraz bardzo dobrym odbiorem ze strony wystawców. W Zielonej Górze, po raz pierwszy, zagościł w 2019 roku. Inną premierą jest obecność Browaru Opolskiego, który oferuje m.in. piwo bursztynowe o intensywnym kolorze, w którym, w aromacie czuć nuty herbatników, biszkoptów i skórki od chleba.Więcej o wydarzeniu (strona festiwalu)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?