Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kimchi, po polsku nazywana też kimczi, to fermentowana...
fot. Portuguese Gravity/unsplash.com

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Kimchi

Kimchi, po polsku nazywana też kimczi, to fermentowana kapusta pekińska. Pochodzi z Korei, gdzie stanowi tradycyjne danie przygotowywane w niezliczonych wersjach z różnymi dodatkami. Najczęściej są to papryczki chili, imbir, rzodkiew, czosnek czy szczypiorek, a także solone przetwory rybne, takie jak np. pasta krewetkowa czy sos rybny, niewielka ilość cukru oraz większa dawka soli. Kimchi zawiera probiotyczne bakterie Lactobacillus, ale także Lactococcus czy Leuconostoc. Liście kapusty najpierw moczy się w solance, a następnie naciera pastą z przypraw, dodaje rozdrobnione warzywa i pozostawia w słoju, by sfermentowały, przy czym dodatek rybny wcale nie jest niezbędny. Obecnie świeże kimchi można już kupić w niektórych sklepach.

Zobacz również

Makabryczny mord w Las Vegas. Szaleniec dopuścił się kanibalizmu

NOWE
Makabryczny mord w Las Vegas. Szaleniec dopuścił się kanibalizmu

Hala Gąsienicowa w Tatrach już bez śniegu. Za to szczyty wciąż ośnieżone ZDJĘCIA

Hala Gąsienicowa w Tatrach już bez śniegu. Za to szczyty wciąż ośnieżone ZDJĘCIA

Polecamy

Młody zawodnik Stali zadebiutował w Pucharze Ekstraligi i... wskoczył na podium

Młody zawodnik Stali zadebiutował w Pucharze Ekstraligi i... wskoczył na podium

Falubaz pokona Motor Lublin? Oto składy na mecz przy W69

Falubaz pokona Motor Lublin? Oto składy na mecz przy W69

Pomożecie kociakom? Ich opiekunka walczy o zdrowie

Pomożecie kociakom? Ich opiekunka walczy o zdrowie