Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mazurek bakaliowy. Lesław robi nam prezent na święta!

Lesław Adamczyk
Zdj. ilustr.
Zdj. ilustr. Katarzyna Markusz
Po wielkanocnej paschy pora na wspaniały mazurek wielkanocny, rozkosz dla podniebienia dla łasuchów i wielkanocnych gości.

Składniki na ciasto:
44 dag mąki
28 dag margaryny
8 dag cukru kryształu
4 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wkład bakaliowy:
1 słoiczek powideł śliwkowych
4 garście rodzynek
15 pokrojonych śliwek suszonych bez pestek
15 pokrojonych suszonych moreli
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
6 łyżek pokrojonych orzechów włoskich

Na pianę:
4 białka
4 łyżeczki cukru do utrwalenia piany

Mąkę i margarynę posiekać, dodać cukier, żółtka i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto. Jedną trzecią włożyć do zamrażalnika, resztą wyłożyć blachę i podpiec około 10 minut od momentu włożenia do dobrze nagrzanego piekarnika. Podpieczone ciasto wyjąć, posmarować powidłami, równomiernie rozłożyć bakalie, zalać pianą usztywnioną pod koniec ubijania cukrem, na pianę zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika, piec jeszcze około 30 minut.

Więcej w serwisie Wiadomości24.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lubuskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto