Mazurek bakaliowy. Lesław robi nam prezent na święta!

Lesław Adamczyk
Po wielkanocnej paschy pora na wspaniały mazurek wielkanocny, rozkosz dla podniebienia dla łasuchów i wielkanocnych gości.

Składniki na ciasto:
44 dag mąki
28 dag margaryny
8 dag cukru kryształu
4 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wkład bakaliowy:
1 słoiczek powideł śliwkowych
4 garście rodzynek
15 pokrojonych śliwek suszonych bez pestek
15 pokrojonych suszonych moreli
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
6 łyżek pokrojonych orzechów włoskich

Na pianę:
4 białka
4 łyżeczki cukru do utrwalenia piany

Mąkę i margarynę posiekać, dodać cukier, żółtka i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto. Jedną trzecią włożyć do zamrażalnika, resztą wyłożyć blachę i podpiec około 10 minut od momentu włożenia do dobrze nagrzanego piekarnika. Podpieczone ciasto wyjąć, posmarować powidłami, równomiernie rozłożyć bakalie, zalać pianą usztywnioną pod koniec ubijania cukrem, na pianę zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika, piec jeszcze około 30 minut.

Więcej w serwisie Wiadomości24.pl

Bony lunchowe wygodne dla pracownika i pracodawcy

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie