Składniki na ciasto:
44 dag mąki
28 dag margaryny
8 dag cukru kryształu
4 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wkład bakaliowy:
1 słoiczek powideł śliwkowych
4 garście rodzynek
15 pokrojonych śliwek suszonych bez pestek
15 pokrojonych suszonych moreli
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
6 łyżek pokrojonych orzechów włoskich
Na pianę:
4 białka
4 łyżeczki cukru do utrwalenia piany
Mąkę i margarynę posiekać, dodać cukier, żółtka i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto. Jedną trzecią włożyć do zamrażalnika, resztą wyłożyć blachę i podpiec około 10 minut od momentu włożenia do dobrze nagrzanego piekarnika. Podpieczone ciasto wyjąć, posmarować powidłami, równomiernie rozłożyć bakalie, zalać pianą usztywnioną pod koniec ubijania cukrem, na pianę zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika, piec jeszcze około 30 minut.
Więcej w serwisie Wiadomości24.pl
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?