MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form...
fot. bondd/123RF

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Smażenie tłustych ryb morskich

Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Z tego powodu zaleca się, by po łososia, makrelę, dorsza, pstrąga tęczowego czy śledzie sięgać 1-2 razy w tygodniu. Nie należy jednak smażyć ich w zwyczajowy sposób na patelni, bo wysoka temperatura powoduje rozkład cennych związków. Lepszym rozwiązaniem jest ich wstępne podsmażenie – następnie można dusić je w sosie (własnym lub dodanym) albo dopiekać. Używanie piekarnika może również całkiem zastąpić obróbkę termiczną na patelni. Dania z tłustych ryb dobrze jest też przyrządzać na parze.

Zobacz również

I Komunia Święta w parafii Matki Bożej Wspomożenia Wiernych w Połańcu (ZDJĘCIA)

NOWE
I Komunia Święta w parafii Matki Bożej Wspomożenia Wiernych w Połańcu (ZDJĘCIA)

Sesja Rady Powiatu Kieleckiego w sprawie odwołania przewodniczącego. Transmisja

NOWE
Sesja Rady Powiatu Kieleckiego w sprawie odwołania przewodniczącego. Transmisja

Polecamy

Deszcz nad „Jancarzem". Mecz Stali Gorzów z GKM-em Grudziądz odwołany

Deszcz nad „Jancarzem". Mecz Stali Gorzów z GKM-em Grudziądz odwołany

Co się będzie działo w najbliższych dniach w Zielonej Górze? Oj, będzie się działo!

Co się będzie działo w najbliższych dniach w Zielonej Górze? Oj, będzie się działo!

Motocyklista zderzył się z ciężarówką pod Świebodzinem |ZDJĘCIA

Motocyklista zderzył się z ciężarówką pod Świebodzinem |ZDJĘCIA