MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Lodziarnie w Szczawnie-Zdroju. Odkryj kuszące smakiem miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie się wybrać na lody w Szczawnie-Zdroju?
Gdzie się wybrać na lody w Szczawnie-Zdroju? krblokhin
Zobacz, gdzie znajdziesz lodziarnie w Szczawnie-Zdroju. Niewątpliwie wszyscy kojarzą lody z sezonem letnim. Trudno wyobrazić sobie gorący, słoneczny dzień bez tego orzeźwiającego przysmaku. Odkryj ciekawe fakty na ich temat. Zajrzyj do katalogu firm i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Szczawnie-Zdroju.

Spis treści

Lodziarnie w Szczawnie-Zdroju

Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie lodziarnie w Szczawnie-Zdroju

Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Szczawnie-Zdroju? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie rodzaje lodów oferują lodziarnie w Szczawnie-Zdroju?

  • Lody włoskie

Robi się je z łączonych z wodą mieszanek w proszku. Maszyna zamraża powstałą masę. Podawane są w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania zostają napowietrzone, a ich temperatura jest nieco wyższa niż pozostałych lodów. Mają kremową, delikatną konsystencję. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale w sprzedaży są też np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. A do tego możemy poprosić o polewę w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają miękką, kremową konsystencję, bardziej zwartą i niższą temperaturę mrożenia. Również są podawane w waflu w formie stożka. Pomijany jest jednak zabieg napowietrzania. Z tego względu ich wygląd jest trochę inny niż lodów włoskich, natomiast występują w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Są inne niż pozostałe pod tym względem, że nie posiadają w swoim składzie mleka i śmietany. To zazwyczaj sorbety lub lody robione z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z owocami. Mają takie same walory smakowe, jak te wykonane w sposób tradycyjny i z pewnością zdrowe.

To warto wiedzieć

Jak wyglądały lody kiedyś?

W czasach PRL-u lody produkowane były w Polsce na większą skalę, a ich spożywanie stało się popularne. We wczesnych latach tego okresu rzemieślnicy kręcili je w specjalnych maszynkach i układali w beczkach z solą i lodem. Nakładali je łyżkami na andruty lub wafle. Smaki oferowane wówczas nie były zbyt urozmaicone. Głównie były to lody mleczne, śmietankowe, w sezonie także truskawkowe, czekoladowe lub z dodatkiem świeżych owoców. Stopniowo powstawały nowe smaki, a ich produkcja stawała się coraz większa. Podawano je w waflowych pucharkach, stały się dostępne także lody w gałkach.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Jajka pieczone z fetą i pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na szczawnozdroj.naszemiasto.pl Nasze Miasto