18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Coś na osłodę. 12 kwietnia to dzień czekolady. Zjesz kawałek?

Małgorzata Osowiecka
Czekoteka w Miejskiej Bibliotece Publicznej we Wrocławiu. Fot. Marta Szloser
Czekoteka w Miejskiej Bibliotece Publicznej we Wrocławiu. Fot. Marta Szloser Marta Szloser
Czekolada stała się jednym z najbardziej popularnych rodzajów żywności i jednym z najbardziej pożądanych smaków świata. Dziś obchodzi swoje święto.

Czekolada w postaci stałej została wynaleziona w 1847 roku, kiedy odkryto sposób na połączenie czekoladowego masła z cukrem, przez co powstała pierwsza, bardzo zbliżona do tradycyjnej, tabliczka czekolady. Może nie była to ta sama, jaką znamy dzisiaj, jednak był to już wytwór w formie stałej.

Większość używanej dziś czekolady to czekolada mleczna, która oprócz kakao i wanilii zawiera dodatkowo mleko w proszku lub mleko skondensowane. Europejskie przepisy określają minimum 25 proc. suchej masy kakaowej dla tej odmiany. Najlepsze jakościowo mleczne czekolady w swoim składzie mają nie więcej niż 50 proc. kakao.

Czekolada gorzka zawiera przede wszystkim proszek kakaowy i masło kakaowe w różnych proporcjach. Do tej mieszaniny dodaje się cukier i niewielką domieszkę wanilii. Europejskie przepisy określają minimum 70 proc. masy kakaowej. Ciemna czekolada, z wysoką zawartością kakao, jest bogatym źródłem epikatechiny i kwasu galusowego, które uważane są za dobroczynne dla serca. Gorzka czekolada spożywana regularnie i w niewielkich ilościach podobno zmniejsza wystąpienie ataku serca.

Biała czekolada zawiera masło kakaowe, cukier i mleko, ale w jej składzie brakuje masy kakaowej. Dlatego często słyszy się, że nie jest to prawdziwa czekolada, mimo podobnego składu. Produkcję białej czekolady rozpoczęto w 1955 roku. Najlepsze czekolady białe zawierają około 33 proc. masła kakaowego.

Więcej w serwisie Wiadomości24.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lubuskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto