Przygotuj:
700 g mąki,
60 g świeżych drożdży,
1 i 1/3 szklanki cukru (około 180 g),
100 g roztopionego masła,
6 żółtek,
0,5 litra letniego mleka,
0,5 łyżeczki soli,
200 g rodzynek,
150-200 g skórki pomarańczowej,
Można dodać parę kropel cytrynowego aromatu, ale ja nigdy nie dodaję.
Do połowy letniego mleka wsyp połowę ilości cukru, wkrusz drożdże. Wymieszaj i odstawi do wyrośnięcia. Do dużej misy wsyp przesianą mąkę, dodaj rozczyn, resztę cukru, mleko, żółtka, sól oraz bakalie.
Wymieszaj, aż ciasto będzie odchodziło od rąk, wtedy dodaj letnie roztopione masło, ponownie wymieszaj. Odstawi w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po czym lekko wymieszaj i włóż do wysmarowanej tłuszczem formy (3 litrowej z kominkiem).
Odstawi ponownie, aż ciasto powiększy się do wysokości 3/4 formy. Piecz około 40-45 minut w temperaturze 175 stopni. Sprawdź na końcu, czy patyczek włożony do ciasta jest suchy, tj. czy ciasto jest dobrze upieczone.
Więcej w serwisie Wiadomości24.pl
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?